top of page

"Nik" is dood!


Je hebt er vast weleens van gehoord. Van de Nik plugins voor Lightroom of Photoshop.

Van elke 10 fotografen die ik ken, werken er zo'n 8 met 1 of meer plugins van Nik collection. Van de fotografen die veel in zwart-wit werken is dat zelfs bijna 100%.
Maar nu, en we kunnen erom rouwen of hoop blijven houden, werd recentelijk bekend gemaakt dat Google, sinds 2012 de eigenaar van de Nik collection, de stekker er definitief uit heeft getrokken.

Het bedrijfje "Nik Software" dat in 1995 in Hamburg werd opgericht door Nils Kokemohr is in tegenstelling tot wat veel mensen denken nooit onderdeel van Nikon geweest.
Kokemohr en z'n mensen ontwikkelden de Nik collection om met relatief weinig inspanning, prachtige beeldcorrecties uit te voeren. Het hart van de software vormde de voor dat moment revolutionaire nieuwe techniek die werkte met controle punten. De officiële naam hiervan is de veel geprezen en gepatenteerde U-Point Technology" .

...lees hier verder....

Nikon's eerste eigen (raw) bewerkingsprogramma Capture werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Nik Software. De keuze voor de samenwerking was natuurlijk omdat Capture dan automatisch gebruik kon maken van de, ook in Nikons ogen, fraaie U-point technologie. In latere versies van Capture werd dit overigens weer losgelaten.

In 2012 werd Nik Software verkocht aan Google. In eerste instantie een wat vreemde overname door de internetgigant maar langzaam werd de echte reden duidelijk. Geruchten deden de ronde dat Google wellicht vooral in Snapseed geïnteresseerd was. Een populair bewerkingsprogramma voor mobiele platforms dat eveneens door Nik Software was ontwikkeld. De Nik collection 'kreeg' men er als het ware 'gratis' bij.
Het mooie voor ons als fotograaf was, althans voor de korte termijn, dat de Nik Collection plots een stuk betaalbaarder werd. De prijs zakte ineens van ca. 500 euro naar 149 euro.
Dat was nog eens goed nieuws!
Echter toen enige tijd later het pakket ineens gratis te downloaden werd, roken velen onraad. Verdere ontwikkelingen zouden wel eens helemaal gestopt kunnen worden en dat was nu ook weer niet wat we wilden.

Ironisch genoeg was dat oorspronkelijk ook niet het idee dat de mensen van Nik Software zelf hadden gezien het persbericht uit die tijd:

 

Nik Software public statement:

 

We are pleased to announce that Google has acquired Nik Software. For nearly 17 years, we’ve been guided by our motto, “photography first”, as we worked to build world class digital image editing tools. We’ve always aspired to share our passion for photography with everyone, and with Google’s support we hope to be able to help many millions more people create awesome pictures.

We’re incredibly grateful for all of your support and hope you’ll join us on the next phase of our journey as part of Google.

 

All our best!

The Nik Software Team

Zoals het vaak gaat in het leven, niet alles gaat zoals je hoopt, afgelopen maart gaf Google dan ook inderdaad aan dat de stekker helemaal uit Nik wordt getrokken! "Het is zoals het is en er gebeurt niets meer mee"

Jammer, erg jammer want, al was de Nik set zeker niet zaligmakend, het is en blijft nog steeds een prachtig stukje software.
Op dit moment is het nog steeds te downloaden voor zowel Mac als Windows. Ik zou adviseren als je het nog niet hebt, haal het dan op en gebruik het zolang het werkt.
Verwacht echter geen verdere ontwikkeling of ondersteuning meer. Op een zeker moment zal het dus helemaal over zijn. Denk bijvoorbeeld aan updates van Lightroom, Photoshop of van het operating systeem dat je gebruikt. Er zijn nu reeds al gevallen bekend waarbij de Nik Collection niet meer te gebruiken is.

Hoe nu verder

Een vraag die ik me de afgelopen maanden regelmatig gesteld heb. Ik maak zelf ook veelvuldig gebruik van de plug-ins Color Efex Pro, Viveza en vooral ook het Silver Efex Pro voor zwart/wit omzettingen.

Na veel gelezen te hebben over een aantal pakketten die er tegenwoordig zoal zijn,  kwam ik uit op een kleine verzameling van mogelijke alternatieven. Dat waren On1, Topaz en Luminar van Macphun. Er zijn uiteraard nog vele andere maar deze drie bieden wat ik nodig denk te hebben in mijn workflow.

Dat ik uiteindelijk heb gekozen voor Luminar is gebaseerd op de m.i. erg gebruiksvriendelijke en overzichtelijke interface, de veelzijdigheid en flexibiliteit en de prijs. Het lijkt erop dat men bij Macphun heel hard heeft gewerkt en nog hard aan het werk is om het gat dat  "Nik" achterlaat op te vullen. "De een z'n dood, etc etc..."
Het feit dat een oudgediende, Kevin La Rue, van Nik software nu leidinggevende is van Macphun doet hopelijk de oude "photography first" gedachte weer een beetje opleven. 


Hoe dan ook, ieder moet voor zichzelf natuurlijk bekijken of hij/zij al wil overstappen naar een alternatief en welk pakket het beste bij je past. Wat je ook gaat kiezen, ik zou zeker aanraden om ook eens te kijken naar Luminar.
Je kunt een proeflicentie nemen voor 14 dagen en op die manier eens kijken of e.e.a. je bevalt. Kijk voor een snelle introductie van alle ins en outs naar een van de vele filmpjes die op youtube zijn te vinden. 

Ik gebruik op dit ogenblik Luminar als plug-in binnen Photoshop en Lightroom. Mensen die een krachtig pakket willen en niet aan PS or LR willen: Luminar is ook erg fraai stand-alone te gebruiken als Raw converter/bewerker.
Tenslotte nog twee dingen die niet onbelangrijk zijn. Ten eerste is Luminar helaas nog niet volledig beschikbaar voor Windows computers. Een goed werkende testversie is al wel voorhanden en de planning is dat aan het eind van het jaar er een volledige Windows versie zal zijn. 
Ten tweede nog een oer Hollandse tip: Luminar wordt op het ogenblik aangeboden voor 69 euro en na aanmaken van een account voor 59 euro. Mocht je na de proefperiode van 14 dagen het pakket hebben willen, koop het dan niet direct. Na enkele dagen krijg je een mailtje waarin ze het je aanbieden voor, in mijn geval, 49 euro.

Succes!

bottom of page