Kijk geconcentreerd naar het centrale kruisje. De ontbrekende stip draait rond de cirkel, maar na enige tijd wordt deze stip wordt groen. Er is echter in werklijkheid geen groene stip in het beeld aanwezig.
Deze illusie werkt goed met roze stippen op een grijze achtergrond omdat er een lage contrast tussen de twee kleuren. Zwarte stippen op een witte achtergrond, dus een groter contrast hoger, zouden je hersenen het moeilijker vinden om de zwarte stippen te negeren.
Zie je de groene stip rond draaien? Dit wordt een 'na-beeld' genoemd. De licht-receptoren in je ogenzijn gevoelig voor rood, blauw en groene kleuren. Wanneer je langere tijd naar de roze stippen kijkt, worden je rode licht receptoren "moe". Ze zijn gewend aan de roze kleur. Wanneer de stip al is verdwenen, werkt je 'rode' receptoren tijdelijk niet zo goed en ze slechts een zwak signaal naar je hersenen.
Het omliggende receptoren die niet reageren op de roze kleur zijn niet moe en sturen nog steed een sterk signaal naar je hersenen. De informatie uit al uw andere kleur receptoren is niet in balans, dus daarom zie je dezeanders gekleurde "na-beelden".