top of page
FCB_30Jan21_DeNollen_401.jpg
FCB_30Jan21_DeNollen_480 2.jpg
De Nollen (dagworkshop)
"Kunst in de natuur"

Zaterdag 27 maart 2021 organiseer ik samen met Nollen-gids Elly Kiljan een unieke fotoworkshop naar "De Nollen".

 

De Nollen is een natuurgebied en kunstproject in Den Helder. Het gebied ligt ten westen van station Den Helder Zuid.

 

De Nollen is in zijn totaliteit een kunstwerk. De stalen bouwsels, de bunkers, de schilderingen, het landschap, de paarden en pony’s, ze vormen samen een geheel. Maar dit geheel is geen statisch object. Het is een kunstwerk in wording zoals een schilderij in een atelier.

Deze workshop is uniek omdat je normaal gesproken De Nollen alleen onder begeleiding van een gids kunt bezoeken.​ 

 

De gidsen zijn natuurlijk als geen ander in staat om je de kunstwerken te laten zien terwijl het bijbehorende verhaal wordt verteld. Helaas geeft zo'n rondleiding in groepsverband je nauwelijks gelegenheid om te fotograferen.

En het gebied is juist zo geweldig fotogeniek! Niet alleen de individuele kunstwerken maar ook de ligging midden in de duinen (nollen) maakt het tot een unieke plek. 

 

Met deze workshop heb je de gelegenheid om urenlang zelfstandig rond te zwerven over het terrein. Elly zal ons tijdens de workshop uiteraard het een en ander vertellen over de kunstwerken en de totstandkoming van "De Nollen". 

Tijdens de workshop zal ik je daar waar gewenst met fotografische raad en daad assisteren en helpen.

Kunstenaarschap is voor Van de Wint (1942 – 2006) synoniem aan leven. Liever is hij tuinman dan kunstenaar. En naast tuinman ook tekenaar, schilder, beeldhouwer en bouwer, maar eigenlijk is tuinman genoeg. Het creëren van een vorm en daarmee van een wereld die een gedachte in zich draagt is voldoende. In het oude binnenduin De Nollen brengt hij de verschillende disciplines als een vanzelfsprekende eenheid samen. Het landschap gaat over in sculptuur, sculptuur in schildering, schildering in zonlicht en zonlicht keert weer terug naar het landschap. Van de Wint is ook bekend door zijn schilderingen in de plenaire zaal van de Tweede kamer en zijn sculpturen in de tuin van het Kröller-Muller Museum. 

Covid-19 proof

Hoe de wereld er tegen die tijd uit zal zien wat betreft Corona en de bijbehorende maatregelen, weet niemand natuurlijk. Ik ga er nu vanuit dat we dan weer met wat grotere groepjes mogen samenkomen. Met deze workshop zijn we in elk geval doorlopend in de buitenlucht bezig. De paar binnenlocaties die er zijn, ook erg de moeite van het fotograferen waard, betreden we in groepjes van 2 a 3 personen. Mocht onverhoopt de overheid ook tegen die tijd nog strenge maatregelen hanteren dan stellen we de workshop uit of in het ergste geval annuleren we hem. Uiteraard krijg je in dat geval het volledige bedrag terug.

Samenvattend

Datum: 27 maart 2021, van 13:00 uur uur tot ca. 19:00 uur. (de zon gaat onder rond die tijd, zodat we het lage licht nog kunnen meepakken) 

Kosten: 99 euro per persoon.

Inbegrepen: Entree De Nollen, Koffie/thee, gids en praktische begeleiding door Elly Kiljan, fotografische begeleiding door Charles Borsboom.

Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal 8 personen.

Niveau: Geschikt voor alle niveaus en voor alle soorten (digitale) camera’s.

Belangrijk: Op al mijn workshops zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

bottom of page