Workshop "lange sluitertijden"
 
Locatie: 2e Maasvlakte
Datum: Zaterdag 8 mei 2021

Het werken met lange(e) sluitertijden in de fotografie is hot. 

Tijdens de fotoreizen die ik begeleid merk ik dat veel mensen de beelden leuk en/of mooi vinden en zelf ook weleens wat (meer) met filters zouden willen ‘spelen’.  Veelal heeft men wel al enkele filters maar nog niet echt een idee hoe e.e.a. aan te pakken. 

Voor die mensen en ook voor de mensen die er al wel ervaring mee hebben organiseer ik nu de nieuwe workshop “lange sluitertijden”. 

De locatie die ik heb gekozen is de tweede Maasvlakte. Een groot industrieel gebied, onderdeel van de havens van Rotterdam. Je komt er zowel natuur als industriële onderwerpen tegen en door de variatie zijn er veel verschillende fotografische mogelijkheden.

Tijdens de workshop zal ook het zogenaamde pre-visualiseren aan de orde komen. Hoe bepaal je een (start)sluitertijd en wat voor andere instellingen ga je of kun gebruiken. Een gestructureerde aanpak van dit soort fotografie geeft, net zoals trouwens bij alle soorten fotografie, sterkere beelden.  De uitkomst is op voorhand beter te voorspellen en dat werkt beter en efficiënter dan ‘maar wat proberen en hopen dat er wat uitkomt’. 


We starten met een kop koffie en gaan na een korte  introductie aan de slag, In de middag verplaatsen we onze focus naar een ander plekje in de omgeving.

Voor deze workshop werk ik samen met BENRO en van hen heb ik dan ook een grote tas met allerlei filters bij me zodat het voor iedereen mogelijk is om verschillende filters te gebruiken. Zelfs als je zelf nog geen filters in je bezit hebt.

Door de kleine groep is er voor iedereen ruim aandacht om hem/haar te helpen betere foto’s te maken. Geschikt voor alle niveaus en voor alle soorten (digitale) camera’s mits er een filter op de lens kan worden geplaatst. Dus ook als je zelf geen filters hebt!

 

 

 • Datum: 8 mei 2021

 • Locaties: Twee verschillende locaties,  beide op/nabij de 2e Maasvlakte

 • Kosten: 89 euro/pp

 • Duur: aanvang 10 uur, eind ca. 17 uur

 • Groepsgrootte: Minimaal 3, maximaal 7 personen

 

Benodigheden:

 • Je meest stabiele statief (Dat is wellicht ook de zwaarste maar er hoeft niet veel mee gelopen/gedragen te worden)

 • Je eigen filters maar heb je die (nog) niet, zie dan het volgende punt. Ideaal is een setje met minimaal een 10 stops ND en/of een 6 stopper er bij. Enkele grijsverloopfilters 3 a 4 stops maken het verhaal compleet maar zijn niet perse noodzakelijk voor de dag. Het handigst werken de zogenaamde filters die in een losse houder kunnen worden geschoven. Dit in plaats van de ronde schroeffilters die overigens voor de egale grijs (ND) filters ook goed te gebruiken zijn. De grijsverloopfilters werken minder goed als schroeffilter simpelweg omdat het filter niet is te verschuiven.

 • Ik fotografeer zelf nu enkele jaren met het Benro systeem. Dit, uiteraard anders had ik iets anders gekozen, tot grote tevredenheid. Van Benro heb ik een grote tas met allerlei verschillende filters, houders en verloopringen zodat iedereen ervaringen kan opdoen met dit systeem. Het is dus niet perse nodig om al filters in je bezit te hebben om met deze workshop mee te kunnen doen. 

 • Een plaatje karton o.i.d. om eventueel invallend licht wat af te vlaggen. Er kan immers geen zonnekap worden gebruikt als je met een filterhoudersysteem werkt. 

 • Een paraplu om bij (lichte) regen de filters droog te houden.

 • lunchpakket 

 • Eventueel een thermoskan met thee of koffie.

 • Een afstandsbediening is handig zodat je de camera niet hoeft aan te raken bij het ontspannen. Heb je die niet dan kun je ook de zelfontspanner gebruiker (2 sec. Vertraging)

 

Bij echt slecht weer zoals flinke regen of echte storm gaat de workshop niet door en zal worden verschoven naar een nader te bepalen datum.

Belangrijk: Op al mijn workshops zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Powered by Benro Benelux

 • Facebook Classic
 • LinkedIn App Icon

© 2012 - TODAY by Charles Borsboom, Delft, The Netherlands   |  +31 6 524 774 35