Online workshops
Het zal niemand ontgaan zijn. Deze Coronatijd zet het concept van 'thuiswerken' in razend tempo op de kaart en deze manier van (samen)werken wordt ineens in veel disciplines ingezet.
Van verschillende mensen heb ik de vraag gekregen om online workshops te geven. Het is iets waar ik al langer over nadacht maar nog niet echt een 'ei' over had gelegd. Een belangrijke reden is dat ik interactie erg belangrijk, leerzaam en leuk vind.
Maar hier heb ik een oplossing voor gevonden!
Interactie
Wat ik niet wil doen, daar zijn er namelijk al heel veel van, is het organiseren van het zoveelste webinar. Praten tegen een groep toehoorders die je niet ziet en met wie je ook geen contact kunt hebben, spreekt me niet aan. Wil je dit wel dan kun je honderden webinars en filmpjes met tips en uitleg vinden op o.a. Youtube.
Ik vind het veel prettiger om tijdens het uitleggen, bespreken, etc, met elkaar te kunnen kunnen praten en discussiëren. Je kunt op die manier ook direct reageren op hetgeen verteld wordt, vragen stellen over zaken die niet duidelijk zijn. Kortom, een veel meer interactieve benadering past beter bij mij en werkt volgens mij ook beter voor de deelnemers.
Ik kies ervoor te gaan werken met een klein groepje mensen waarbij iedereen elkaar kan zien en horen. Op die manier denk ik dat een workshop het grootste rendement geeft en eigenlijk ook het leukst is.
De insteek die ik bij deze vorm van workshops heb, is als volgt samen te vatten.
-
kleine groepjes (max. 5)
-
Iedereen kan met iedereen communiceren, beeld en geluid wordt bij elke deelnemer doorgegeven;
-
Bij de bespreking van beelden is een actieve, constructieve maar ook positieve instelling vereist.
Zelf heb ik de volgende drie onderwerpen in gedachten maar heb je een andere suggestie, laat het mij dan weten!
1) Fotografie algemene basis
Uitleg van belichting, gebruik van scherptediepte, etc. Minder aandacht zal worden besteed aan compositie. Het gaat hier echt om de basistechnieken zodat je nadien de camera vrijwel blindelings kunt bedienen en je volledig kunt storten op het kijken en componeren van het beeld. Met andere woorden, je gebruikt de camera niet meer op de 'P' stand maar snapt volledig wat je doet.
De workshop bestaat uit 3 sessies. In overleg zal worden bepaald op welke tijdstippen de sessies zullen plaatsvinden. In de tussentijd zullen opdrachtjes moeten worden gedaan.
2) Fotobespreking.
Een zeer leerzame manier om goed te leren fotograferen is het kijken naar andermans beelden. We gaan hier dan ook collectief foto’s bespreken, van jezelf en van de andere deelnemers. De nadruk ligt hier op een kritische kijk naar opbouw, compositie, lichtgebruik etc. We doen dit in 4 sessies waarbij in de tussenliggende tijd opdrachten moeten worden uitgevoerd die we dan de keer erop weer zullen bespreken. In principe wil ik focussen op Natuur- en Landschapsfotografie. Dat kan van macro tot landschappen zijn. Abstracte, mini-landschapjes of weidse beelden, etc. Het in vakjes verdelen van ‘types’ fotografie is lastig en dus kan en mag er ook andersoortige fotografie aan de orde komen. Ik wil hier echter geen portret- of studiofotografie e.d. gaan doen.
3) Lightroom
Ik merk tijdens mijn fotoreizen dat veel mensen weliswaar Lightroom op hun computer hebben maar er toch niet goed mee uit de voeten kunnen. Daarom denk ik dat een "workshop Basiskennis Lightroom" nuttig kan zijn voor veel mensen. Het gaat hier met name over onderwerpen als; het goed opzetten van een catalogus, het importeren, het selecteren, het terug kunnen vinden, het bewerken en het weer uitvoeren van je beelden.
Ik denk voor de LR workshop aan 3 sessies. Indien gewenst kan er ook nog een sessie ‘Nik-plugins software’ worden toegevoegd aan deze e-workshop.
Wat nog meer
-
De laatste tijd hoor je veel over privacy schendingen door de diverse programma's die worden gebruikt bij e-meetings. Met name het programma Zoom is nogal negatief in de publiciteit, jammer want functioneel heeft het veel te bieden. Desalniettemin heb ik gekozen voor uitvoering van mijn e-workshops met het Cisco pakket Webex. Professionele e-meeting software waarbij de veiligheid en privacy zijn gewaarborgd. Bovendien gratis, niet echt een tijdslimiet en gemakkelijk te installeren.
-
Om de workshops laagdrempelig te houden heb ik relatief lage prijzen aangehouden.
-
Alle sessies zullen ca. 1 uur duren. Bij interactieve workshops is het lastig om het met een schaartje af te knippen, de kans bestaat dus dat het soms iets uitloopt.
-
Overigens wil ik alle e-workshops ook individueel aanbieden voor degenen die het idee hebben dat ze in een privé workshop beter tot hun recht komen.
Heb je interesse ?
Ik hoop natuurlijk dat het concept van e-workshops mensen zal aanspreken. Vind jij het leuk en leerzaam om met een klein groepje (individueel kan en mag ook!) gelijkgestemden te werken aan het uitbreiden van je fotografische kennis druk dan op de onderstaande knop!