top of page

Reviews

Hieronder staan ervaringen van deelnemers aan mijn fotoreizen en workshops. Ik heb bewust namen en data van de reis weggelaten zodat de privacy van de mensen gewaarborgd is. De reviews m.b.t. de fotoreizen zijn kopieën van de reviews die op de website van Nordic Vision fotoreizen staan. In feite zijn deze reviews ook gericht aan NV als organiserende reisagent. De reviews staan hier in de taal zoals ze oorspronkelijk werden geschreven.

Spring direct naar:

Binnen-Mongolie, China
Baikalmeer, Siberie, Rusland
La Palma, Spanje
Noord-Ierland
Burren, Ierland
Huangshan (Yellow Mountains), China
Tiengemeten - Workshop -
Anker 0
Anker 1
Anker 2
Anker 3
Anker 4
Anker 5
Anker 6
Anker 7
DSCF5168-Edit-2.jpg

Binnen Mongolië, China

“Hierbij mijn feedback: een topreis!!! De vervanging van de dagen in Beijing door Rainbow Mountains e.d. was, wat mij betreft, een schot in de roos en maakt de reis zeker interessanter. Wil je straatfotografie doen in Beijing dan kan dat makkelijk door zelf eerder te gaan of langer te blijven. De Badain Jaran desert was echt het hoogtepunt van de reis. Wat een geweldige plek op aarde, om te fotograferen, maar ook gewoon om daar te mogen zijn.

De organisatie om deze reis heen, was helemaal perfect. Frank was een hele fijne Chinese gids die zijn zaakjes prima op orde heeft en onze Westerse gewoontes goed aanvoelde. Samen met Charles (en Yvonne) liep alles gesmeerd en konden wij als fotografen alleen maar genieten. De fotografische begeleiding door Charles was ook prima en fotobesprekingen waren een mooie toevoeging op deze reis. De logeeradressen liepen uiteen van heel sober tot super-de-luxe en dat vond ik gewoon heel leuk. Het sobere was geen verrassing en daarmee ook een echt leuke ervaring. Nogmaals mijn complimenten voor de organisatie.

Samenvattend: ik heb enorm genoten en deze reis staat bij de toppers in mijn (vele ) reizen.

------------------

“Het is alweer een aantal weken geleden dat ik met mijn mede foto-reizigers in China was, hierbij in het kort wat ik ervan vond. Wat een onvergetelijk mooie, en fascinerende reis is het geworden. Dank voor het voorwerk wat je samen met Charles hebt gedaan ! Van de vele locaties die we bezocht hebben vond ik de zandduinen van Binnen-Mongolië het meest indrukwekkend, en heb daar veel mooie foto’s geschoten. Het was een reis met veel tegenstellingen wat betreft het comfort en sanitair, maar dat wisten we en ik kende dat al van een eerdere keer in China. Heel prettig vond ik het dat het een kleine groep was, met alle voordelen van dien; snelle transfers, geen groepsvorming binnen de groep, enz. Nogmaals dank voor de organisatie !”

-------------------

“De drieweekse fotoreis naar China, Binnen-Mongolië en de verlenging naar Yangshuo was in een woord geweldig.

De variatie in landschappen, stedelijke gebieden en culturen heeft mijn fotografische honger voor enige tijd kunnen stillen. Met name mijn fascinatie voor zandwoestijnen trok mij naar de Badain Jaran, de zandwoestijn met ’s werelds hoogste duinen en de vele kleine zoutmeertjes. Na een boeiende dag in Beijing waren de Danxia Landforms (Rainbow Mountains), de Pingshanhu Great Canyon, het Haisenchulu Park (grillige rotsformaties) en het bezoek aan enkele Boeddhistische kloosters buitengewoon.
Vervoer, accommodatie en maaltijden waren uitstekend. Dit dankzij de goede organisatie vanuit Nordic Vision, de begeleiding van Charles (en Yvonne) Borsboom en de zorgzame Chinese gids ter plaatse. Er was juist aan het begin en einde van de dag voldoende tijd voor het fotograferen bij laag licht. De groep was goed op elkaar ingespeeld. We hebben veel gelachen, maar ook serieuze gesprekken gehad.

Een positieve waardering heb ik ook voor de organisatie van de ‘rustige’ week in het zuiden van China, het karstgebergte bij Yanshuo. Vanuit de rustieke herberg Outside Inn waren wandelingen en fietstochten te maken langs de rijstvelden, de rivier en de typische dorpjes. Ook voldoende tijd voor de bizarre markten, theeplantages, een spookstadje en de onvergetelijke lichtshow (Liu San Jie Impression) aan de Li-rivier.

De Badain Jaran is voor mij wel het hoogtepunt van de reis geweest. Het zal moeilijk zijn een zandwoestijn te vinden die mij vanuit fotografisch oogpunt meer te bieden heeft.”

 

--------

 

“We vonden het een fantastische reis met een leuke groep. We hebben al met Charles gepraat en hij heeft al een aantal veranderingen voor de komende reis naar China ingepland. Deze veranderingen zijn eigenlijk ook mede onze suggesties. Wij vinden Charles een relaxte en enthousiaste reisleider en gaan in de toekomst graag nog een keer met hem mee.”

--------

Laat ik beginnen met de fotoresultaten: “Ik heb fantastische foto’s kunnen maken. Dat overtrof mijn verwachtingen.” Charles kent alle plaatsen die de reis aandoet en weet waar je moet zijn en op welk moment om bijzondere beelden te kunnen schieten. De reis is goed doordacht en zeer gevarieerd opgebouwd, maar ook ambitieus. Als je, zoals ik, zowel graag landschappen als mensen(werk) fotografeert kom je geweldig aan je trekken. Door het intensieve reisprogramma maak je iedere dag wel weer nieuwe hoogtepunten mee! Het vervoer was steeds prima geregeld. De hotels en verblijven waren over het algemeen, vaak niet alleen voor Chinese begrippen, uitstekend. Een enkele keer was het een beetje behelpen, maar dat wisten we van te voren en gaf de reis juist een eigen charme. Charles liet zich niet alleen kennen als gepassioneerd fotograaf, maar ook als een prima gastheer met een groot probleemoplossend vermogen. Wanneer je graag van de gebaande paden afwijkt en wat avontuur niet schuwt, dan is dit een reis die je zeker moet maken. China is een land dat in hoog tempo een enorme ontwikkeling doormaakt en zo de verbeelding de ruimte geeft.  En als iets die ruimte en verbeelding bij elkaar brengt, dan is het wel de Badain Jaran woestijn.  Je zult niet gemakkelijk een ander land vinden waar je zowel het authentieke als de snelle ontwikkeling zo treffend vast kan leggen. 

Ik denk dan ook dat ik nog veel meer van Charles kan leren en ga graag nog een keer met hem mee. 

---------

+ Geweldige lokaties.

+ Kwaliteit van het eten. Eten in kleine lokale tentjes.

+ Fotobesprekingen die overal en nergens gedaan werden.

+ Uitleg over SilverEfex Pro en andere pakketten.

+ Het samen met Charles bewerken van foto's.

+ Het landschap maakte de verwachtingen helemaal waar.

+ Erg goede chauffeur in de woestijn. Fantastische 4x4 ritten.

+ Zowel Charles als Yvonne deden erg hun best om alles goed geregeld te hebben en te zorgen voor de deelnemers. 

DJI_0266-Edit.jpg

Baikalmeer, Siberië, Rusland

De reis naar het Baikalmeer is geweldig geweest. Een feest om daar te zijn en het gevoel de “eenzame” wereld te beleven. De kou en het lege landschap is iets wat ik niet snel zal vergeten. Het heeft grote indruk op mij gemaakt. De vele ijssculpturen en de ijskristallen: zo mooi!

 

De voorbereiding voor de reis was erg goed. We wisten wat we konden verwachten. Voldoende voorkennis over de te verwachten kou, de locaties en het eten. 

 

Het verblijf in het meteostation was voor mij een hoogtepunt. Zeer afgelegen en primitief: ik had het voor geen goud willen missen. 

 

De begeleiding van Charles was voortreffelijk. Hij kent het gebied goed, is deskundig en relax. Hij beantwoord veel vragen en helpt je waar nodig is. 

De fotobesprekingen onder zijn leiding vond ik fijn! Hij kijkt toch min of meer met een oog voor “kunst". Wat kan je aan een foto verbeteren en waarom kan deze foto sterker overkomen. Ik heb er veel geleerd van deze besprekingen.

 

Het niveau van fotograferen van de andere deelnemers van de reis was hoog. Ook van hen heb ik geleerd om nog beter te kijken en de tijd te nemen om een foto te maken.

 

Natalie, onze Russische gids was humorvol. Zij kent het gebied als haar broekzak. Haar kinderen fungeerde als tolk en de chauffeur reed voortreffelijk onder soms moeilijke condities. 

 

Ik kan deze reis naar het Baikalmeer aanbevelen. Het is voor mij een fotoreis geworden in een zeer bijzondere omgeving wat veel indrukken heeft achtergelaten. 

-----------

Ik heb een erg goede reis gehad naar het Baikalmeer. De natuur daar is echt overweldigend.

Zoveel soorten ijs. Zeker de eerste twee dagen wist ik gewoon niet waar ik beginnen moest met fotograferen. Te veel moois eigenlijk! Ik heb genoten.

 

De “gat in de grond” wc viel niet mee. En ook de afwezigheid van een douche een aantal dagen vond ik lastig. Maar je info vooraf was heel eerlijk, dus ik was voorbereid hierop. 

Het zou mij er niet van weerhouden nog een keer mee te gaan. Ik heb het gevoel nog niet klaar te zijn met het Baikalmeer, dus wie weet volgend jaar weer....

 

De begeleiding van Charles was prima. Hij is lekker relaxed en maakt zich niet zo snel druk ergens over. Dat werkt prima in een gemengde groep met soms wat uitgesproken persoonlijkheden!

 

De informatie vooraf was uitstekend (dat heb ik wel anders meegemaakt elders). Ook de bijeenkomst voorafgaande aan de reis heb ik als erg prettig ervaren.

 

Hopelijk kan ik in de toekomst weer een mooie reis bij je boeken.

-----------

We waren net op tijd terug uit Rusland en ondertussen is de wereld heel anders geworden, helaas niet fijner. Als ik kon toveren zou ik vannacht de klok niet 1 uur, maar drie maanden vooruit zetten. 

 

Mijn commentaar op de reis die op de website staat is ongewijzigd. Ik heb weer waanzinnig genoten en zou er geen bezwaar tegen hebben om nog een keer te gaan. Dat zal wel niet gaan gebeuren, maar het nagenieten van de foto’s duurt nog jaren.  Charles is voor mij nog steeds de favoriete reisleider.

 

 

----------

 

“Echt een supermooie fotobestemming en ook qua uitvoering een genoegen. We troffen het natuurlijk met het weer, maar dankzij de goede tips vooraf was iedereen goed voorbereid. Ter plekke even op adem komen in Irkutsk is leuk en ook prettig. Goed ook dat we met lokale begeleiding onderweg waren. Natali + familie en chauffeurs: Goeie zet; die weten waar ze het over hebben en dat loopt prima. Vriendelijk, hulpvaardig en gastvrij. Zeker handig bij dat meteo-station!  Qua vervoer met 3 auto’s was het prima, want plek genoeg. Het Russische eten is even wennen. Geen klachten! Afwisselend en al met al prima in orde.

De begeleiding van Charles was voor mij de eerste keer en ik hoop niet de laatste. Hij heeft een plezierige mix van enthousiasme voor reizen en fotografie, helpt waar nodig en de deskundige blik bij de fotobesprekingen en onderweg zijn meer dan welkom. Neemt overal goed de tijd voor en met een beetje gevoel als deelnemer voor zo’n toch wat speciale reis, gaat het meer dan soepel.

Kortom: een highlight in de Nordic Vision portfolio!”

----------

Voor mij was het weer een geweldige reis. De aanloop naar de reis was perfect en door die goede voorbereiding had ik alles wat ik nodig had voor dat gebied. De reis zelf was een groot feest. Ik heb ijs in al die vormen kunnen vangen en dat is helemaal waar geworden. Ik zou kunnen gebruiken van groothoek tot macrolens.
Ook de organisatie rondom de reis was helemaal in orde. Natalie die ons meenam naar prachtige fotografische plekken op het meer, Valentina die alles in perfect Engels duidelijk maakte en heerlijk kookte. Het hele Russische team straalde kennis van het gebied uit en ik voelde me er 100% veilig mee. En natuurlijk was de deskundige en uiterst aangename begeleiding van Charles een leidende factor die de reis voor iedereen toegankelijk en leuk maakte. Als er een reis is die ik nog een keer zou willen doen omdat ik er zo van genoten heb, dan is dit deze reis. "

 

Ik zou bijna mijn lovende kritiek op China kunnen herhalen, maar het blijft dat Charles een gids is die keer op keer weet hoe hij zijn lokale gidsen moet kiezen. Dit zijn echte toppers. Ik heb veel fotoreizen gemaakt, maar Charles is de enige die zelf geen foto's maakt maar permanent beschikbaar is om zijn klanten te helpen met advies en hulp. Tijdens deze reis heb ik ook nieuwe technieken van Charles geleerd. En als niemand überhaupt hulp kan gebruiken, maakt hij zelf een paar topfoto's. "

Ik kijk al uit naar mijn volgende reis met Charles.

-----------

“Allereerst bedankt dat je samen met Charles deze bijzondere bestemming in het reisprogramma hebt opgenomen. Als je de beelden weer terug ziet, besef je wat een groots landschap het is. Schitterende vergezichten, ijs in allerlei bijzondere vormen, mooie rotsen, authentiek Russische dorpjes en prima weersomstandigheden. Vooral het verblijf op Oklhon Island vond ik fantastich, primitief maar erg mooi. De lunch en de wandeling door Khuzir waren een mooie onderbreking van de rit.
Het fotograferen vond ik soms best lastig, want wat en hoe zet je dit nu op de foto? Gelukkig kregen we advies van Charles als we dat nodig hadden en je kon ervaringen delen met de medereizigers. De begeleiding van onze Russische gidsen was prima, ervaren chauffeurs, goede maaltijden en ze hebben veel moeite gedaan ons alle mooie plekken rondom en op het Baikalmeer te laten zien. Ik ben zeker van plan nog eens terug te gaan, want het is echt een fascinerende plek.”

----

“Ik wil je heel hartelijk danken dat je deze reis samen met Charles hebt aangeboden. De bestemming stond lang op mijn wensenlijstje en jullie hebben de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Schitterende landschappen onder prachtige weersomstandigheden aangevuld met authentieke dorpsgezichten. Zelfs met macrofotografie heb ik me kunnen uitleven. Schitterende korstmossen en ijskristallen heb ik voor de lens gehad.
De reisbegeleiding door Charles was heerlijk relaxed. Daar waar nodig was hij aanwezig, en zij die dat niet nodig hebben konden lekker hun gang gaan. Voor mij als iets meer ervaren fotograaf is dat de perfecte benadering. Toch heb ik ook zo wat zaken kunnen leren en heb ik mijn polarisatiefilter nog nooit zo vaak gebruikt.
Ik wil ook de begeleiding van Russische kant memoreren. Zij hebben geweldig veel moeite gedaan om het ons naar de zin te maken. Petje af voor het vele werk. De maaltijden die ze ons voorschotelden waren eenvoudig maar voedzaam en tijdens het fotograferen stond immer de koffie of thee klaar om even aan op te warmen. Altijd vriendelijk en behulpzaam.”

------

“Ik heb een hele mooie reis naar het Baikalmeer gehad! Wat een natuur”

--------


Een ervaring om niet gauw te vergeten van het begin tot het einde. Met een speciale dank aan Ralph Goedhart en Charles Borsboom
Heb genoten geweldig weer, fijne groep en geweldig gemotiveerde (locals) Natalie en Valetina die ons naar hele mooie plekken hebben gebracht.

-------

Voor mij was het een zeer geslaagde reis onder de deskundige leiding van Charles, Natali en Valentina

Leuk en aangenaam gezelschap. De "gezellige babbel" tijdens de maaltijden, zo leer je de andere deelnemers beter kennen.

Het busje waarin ik zat was ruim en comfortabel, mij hoor je niet klagen. 

Uzury was voor mij de topper. De locatie en de heerlijke gerechten die Natali voor ons klaarmaakte. De WC: "plank met een gat", beperkte sanitaire mogelijkheden, Dit alles maakte ook deel uit van het avontuur.

_CBF3171-Edit-Edit.jpg

La Palma, Spanje

"De fotoreis naar La Palma met Charles Borsboom is prima bevallen. Het eiland heeft een heel mild klimaat en is erg fotogeniek door alle vulkanisch gesteente en de zwarte stranden die er zijn. De begeleiding van Charles was super. Hij wees ons steeds mooie plekken waar we naar hartenlust konden fotograferen. Zijn manier van begeleiden is heel relaxed en hij is erg toegankelijk. Kortom: een gezellige en leuke winterbreak op een mooie locatie."

-------------

“Alweer een schitterende fotoreis ! La Palma is fotografisch een uitdagende locatie. Zwarte lava in combinatie met knalgroene plantjes, boven de wolken vertoeven en de bergtoppen te midden van de wolkenmassa fotograferen, zoutbanken in het zuiden, een pracht wandeling naar de krater van een actieve vulkaan ! Zoveel om te fotograferen, tijd te kort. Deze reis zou twee weken moeten duren !! En dan hebben we het nog niet over het culinaire aspect, heerlijk eten in La Palma !!!! Bedankt Charles voor de super professionele begeleiding en voor de gezellige restaurantjes !! Het was een TOP reis.”

--------

“Wij vonden dit een van de meest geslaagde fotoreizen die wij met Nordic Vision hebben gemaakt. De begeleiding was voortreffelijk, inspirerend en uiterst aangenaam. Ook de groep was heel prettig gedurende deze week. Over de accommodatie geen kwaad woord en na een dag of zo vond iedereen zijn stek ook in de dagelijkse “werkzaamheden” wat betreft de catering. Het zelf voor bepaalde dingen moeten gaan zorgen geeft meteen ook meer saamhorigheid, denk ik. Het eiland zelf en de fotografische mogelijkheden, een zeer geslaagde reis.”

-------

“We hebben zeker en vast een mooie reis gemaakt samen. Voor mij was dit een eerste fotoreis en het was een zeer positieve ervaring. Daarom in de toekomst zie ik dit type van reizen zeker nog zitten!”

 

-------

“Voor mij was het een geslaagde reis. Charles is een gedreven, gemotiveerde fotograaf die zijn kennis met ons deelde.”

-------

Het was een hele mooie reis met een leuke groep. De accommodatie was heel goed met erg vriendelijk personeel. Midden in de nacht vertrekken was geen goed begin, maar daar kan Nordic Vision niets aan doen. Charles is als begeleider heel relaxt, en geeft oprechte feedback. 

 

Sommige begeleidend fotografen vind ik te weinig kritisch en houden volgens mij in het achterhoofd dat wij ook betalende klanten zijn. Wij als deelnemers hebben meer aan oprecht commentaar; complimenten zijn natuurlijk superleuk maar als ze te makkelijk worden gegeven hebben ze weinig waarde. Aan de opmerkingen van Charles heb je echt iets. 

FCB_N-Ireland017.jpg

Noord-Ierland

“De eerste keer dat ik op vakantie ging met Nordic Vision en gelijk Noord-Ierland en The Burren geboekt. De vakanties zijn goed georganiseerd en ook de periode (twee dagen) die tussen beide vakanties viel was goed georganiseerd. Kon met de begeleidend fotograaf meerijden naar de volgende vakantie. Ook de B&B’s waar ik heb gezeten waren goed. Met mijn gluten allergie hadden de B&B’s ook netjes rekening gehouden. Heb twee hele mooie gebieden gezien en ook twee totaal verschillende gebieden. De twee weken hebben mijn passie voor fotograferen weer een nieuw leven ingeblazen. Geweldige foto’s gemaakt en ook in twee leuke verschillende groepen gezeten. Veel geleerd en heerlijk genoten van de gebieden. Hierbij wil ik ook de organisatie, de fotograaf en de groepsgenoten bedanken voor de geweldige tijd.”

---------

“De reis naar Noord Ierland was mijn eerste groepsreis en specifieke fotoreis. Ik wist niet wat te verwachten en of me dit zou bevallen. Die twijfel was volkomen onterecht. Dit is me 110% bevallen en smaakt absoluut naar meer.
De omgeving is natuurlijk prachtig voor landschapsfotografie, maar wat de reis voor mij naar een hoger niveau tilde was de relaxte begeleiding door Charles. Dit zorgde mee voor een optimale sfeer binnen de groep. Ook was het niet zo dat we dikwijls op een rijtje dezelfde foto maakten. Je werd enorm vrij gelaten op de bezochte locaties zodat je voldoende tijd had om de plek te leren kennen. Kortom, voor hen die twijfelen… Boeken die reis!”

----------

Ik heb een fantastische reis gehad. Noord-Ierland is een prachtig land met hele aardige mensen die heel lekkere taarten bakken. Charles heeft een onverwoestbaar goed humeur en een aanstekelijk gevoel voor humor. Ik wil zeker weer eens met hem op reis. Ik heb erg veel van hem geleerd over landschapsfotografie waarmee ik verder kan.”

-------

  • De perfecte organisatie en de persoonlijke benadering van Ralph Goedhart

  • De deelnemersbijeenkomst vooraf

  • De relaxte, humorvolle en leerzame begeleiding van Charles Borsboom

  • De gezellige groep

  • De leuke bed en breakfast

  • De goede ontbijtjes, lunches en diners

  • De prachtige fotolocaties

  • Het ruim de tijd hebben om een locatie te verkennen en daar op je gemak te fotograferen

  • De respectvolle en interessante fotobesprekingen

  • Het vervoer ter plaatse

hebben ervoor gezorgd dat ik enorm genoten heb van de fotoreis naar Noord-Ierland.

---------

“De fotografiereis naar Noord-Ierland heb ik ervaren als goed georganiseerd in een, voor fotografie, interessante omgeving. We hebben geluk gehad met on-Iers goed weer. Charles is een relaxte reisleider met wie ik best nog een keer op pad zou willen. De accommodatie is ook prima. Verder kan ik niet anders zeggen dat ik het een leuke reis vond en dat de kans groot is dat ik volgend jaar wel weer met een van jullie reizen wil meegaan.”

-------

“Wat een prachtig land. Het was een mooie reis, prima fotomomenten en veel opgestoken van Charles en medereizigers.”

--------

Het was weer eens een fantastische reis. Noord-Ierland heeft iets aparts, niet alleen een heel boeiende geschiedenis, ook de natuur en het landschap zijn adembenemend mooi en ongerept. Dank zij Charles zijn uitstekende kennis van de regio hebben we altijd gefotografeerd op zeer mooie plaatsen. 

Het was een heel toffe groep en een gezellige b&b, uitstekende ligging en heerlijk ontbijt en avondmaal. Hartelijk bedankt Charles voor de professionele begeleiding en de humoristische tint die jij altijd aan je reizen weet te geven. Op naar de volgende fotoreis met Nordic Vision” 

​------

 

Dit was mijn eerste reis met Nordic Vision en het smaakt zeker naar meer. Ierland is een prachtig land met een prachtige natuur, veel rust en ruimte. De hele dag in de natuur zijn en zo intensief met fotografie bezig zijn vond ik heerlijk. De begeleiding van Charles was goed, hij gaf in het veld voorbeelden en technische aanwijzingen waardoor ik  weer veel heb bijgeleerd. Ook de fotobesprekingen (2 stuks) waren leuk en inspirerend. Omdat we vooral de Giant's Causeway meerdere keren hebben bezocht kon ik wat ik geleerd had ook weer in de praktijk brengen. Maar ook de andere locaties waren mooi en er was ruimte voor ieders wensen. 

Verder was de groep gezellig, de organisatie uitstekend (met veel aandacht voor de details) en de B&B authentiek en gezellig. Kortom een geslaagde reis!

​-------

​“Zojuist weer thuis na de fotoreis naar Noord Ierland. Het was mijn eerste reis met Nordic Vision. Ik kan geen enkel minpunt bedenken. Tegen de weersverwachtingen in was het perfect foto-weer. De locatie van het B&B was prachtig, de groep bestond uit enthousiaste en onvermoeibare mensen en de begeleiding van Charles was prima. Ik heb veel geleerd tijdens deze reis. Hij was oplettend, gaf raad waar dat nodig was en hield afstand waar dat paste. En is bovendien een erg aardig mens. Het was vast en zeker niet mijn laatste reis met Nordic Vision !”

-----

“Ik heb genoten van mijn reis en de mensen die mee waren. De zaken waren goed geregeld waardoor ik me volledig kon richten op fotograferen. Er waren leuke, afwisselende plekken gekozen waar ruim de tijd genomen kon worden voor het zoeken naar de goede foto.”

“Ik kan niet anders stellen dan dat ik een hele leuke tijd heb gehad in Noord-Ierland. Vond de reis erg afwisselend en heb het erg naar mijn zin gehad, de B&B vond ik ook erg gezellig.”

​----------

 

“Ik heb werkelijk een heerlijke reis gehad. Het weer werkte ook nog eens mee. Ik heb volop kunnen genieten van de Giant’s Causeway en de Dark Hedges, waarvoor ik de reis m.n. wilde doen. Ik heb verder ruimschoots van overige mooie fotografielocaties kunnen genieten. Een stel fijne mensen in de groep. Ik heb Charles als een prima fotograaf ervaren, die mij nog een paar kneepjes van het vak heeft kunnen bijbrengen. Verder heb ik hem als een zeer prettig positief mens ervaren. Wat wil je dan nog meer?”

​--------

“Van de Noord-Ierlandreis heb ik echt genoten. Het gezelschap was o.k. en het was fijn dat de groep klein was. Charles Borsboom is een bijzonder aardige en attente reisleider/fotograaf. Hij heeft alles goed geregeld en hield rekening met ieders wensen. Hij gaf goede feedback op de foto’s. De B&B was eenvoudig, maar prima (kamer, sanitair en heel aardige mensen). Ook de maaltijden daar waren erg goed en gezellig.”

--------

k heb het een hele mooie reis gevonden. Wel vermoeiend (;-), maar gelukkig had/heb ik nog 2 weken vrij om bij te komen….

De bed & breakfast was zeer goed, prima kamer, hele aardige dames en heerlijk eten.

De reisleiding was ook prima en het programma goed, al had ik op een gegeven moment wel een kleine verzadiging qua kustlocaties. Van mij had er nog wel iets in het bos bij gemogen.

De fotobesprekingen (3 stuks) waren ook prima.

--------

Het was voor mij de eerste keer Nordic Vision en ook de eerste keer het fenomeen "fotoreis". Ik ben ondertussen aan het bekijken met welke reis ik volgend jaar mee ga. Dat zegt genoeg denk ik. Mijn complimenten ook voor Charles. Ik vond dat hij op leuke manier de groep heeft rondgeleid. Alleen het busje was af en toe een uitdaging. Het volgeladen busje had bij tijd en wijlen een beetje moeite om ons over de Ierse heuvels te brengen.

 

De B&B was erg goed met een fantastisch uitzicht. En het eten was uitermate lekker. Ik kan daar slechts één klein verbeterpuntje bedenken, maar ik denk niet dat jullie daar veel aan kunnen doen. Ik vond het prettig om via sociale media een beetje in contact te blijven met vrienden en familie. Er was wifi in de B&B, maar alleen in de twee woonkamers en de eetkamer had je enigszins bereik.

 

Voor de rest zou ik zeggen "tot volgend jaar". Dan ben ik zeker weer van de partij.

FCB_Burren025.jpg

Burren, Ierland

De eerste keer dat ik op vakantie ging met Nordic Vision en gelijk Noord-Ierland en The Burren geboekt. De vakanties zijn goed georganiseerd en ook de periode (twee dagen) die tussen beide vakanties viel was goed georganiseerd. Kon met de begeleidend fotograaf meerijden naar de volgende vakantie. Ook de B&B’s waar ik heb gezeten waren goed. Met mijn gluten allergie hadden de B&B’s ook netjes rekening gehouden. Heb twee hele mooie gebieden gezien en ook twee totaal verschillende gebieden. De twee weken hebben mijn passie voor fotograferen weer een nieuw leven ingeblazen. Geweldige foto’s gemaakt en ook in twee leuke verschillende groepen gezeten. Veel geleerd en heerlijk genoten van de gebieden. Hierbij wil ik ook de organisatie, de fotograaf en de groepsgenoten bedanken voor de geweldige tijd.”

------------

“Charles is leuke fotograaf met een goed gevoel voor humor. Tijdens de reviews was hij kritisch maar altijd met als doel om er iets van te leren. Hij reed ook zeer goed in het links-rijdende verkeer dat voor de meesten van ons toch wel  wennen was. De nadruk van de reis lag naar mijn idee misschien soms net ietsjes te veel op details en patronen in het landschap, maar aan de andere kant heeft dat mij ook weer geleerd om als fotograaf daar meer naar te kijken.

De B&B was een prima accommodatie op een mooie locatie. Vanuit mijn kamer had ik zelfs uitzicht op de Burren.  Ik heb een leuke reis in goed gezelschap gehad.”

------------

“Nog elke dag denk ik met heel veel plezier terug aan de fotoreis naar The Burren in Ierland. Ik heb erg genoten van de groep en vooral ook van Charles, wat een leuke gastheer…. nou ja….. medereiziger. Hij is een uitstekende reislei(ij)der, met veel gevoel voor humor. Dat staat me vooral bij, dat we erg gelachen hebben! Natuurlijk ook weer veel geleerd, dankzij de deskundigheid van Charles. Gelukkig heb ik de foto’s nog! De B&B was erg goed, plezierig om te vertoeven en een goede verzorging!”

------------

“Evaluatie fotoreis De Burren: Tja…. Prachtig gebied. Mooie B&B met heerlijk ontbijt. Ter plekke alles prima georganiseerd door Charles. Is een heel goede chauffeur. Prima programma met variatie in de locaties. We kregen de tijd om rustig te fotograferen op de locaties. Hij nam alle tijd voor advies en tips voor iedereen. Kon zaken prima uitleggen. Prettige wijze van fotobespreking gehad. En wat niet onbelangrijk is, hij kan goed met mensen omgaan en we hebben ’s avonds veel gelachen in de groep. Het was een gezellige groep.

------------


En ik heb nieuwe fotografische mogelijkheden geleerd. Elke avond ergens anders eten van de kaart was top. Daardoor toch wat van de Ierse sfeer opgepikt, zelfs met levende muziek. Conclusie: heel leuke fotoreis en inspirerend voor mijn verdere fotografische ontwikkeling.”

------------

“Charles is een toegankelijke reisleider die poogt je wat te leren: hij bezoekt mensen in het veld en voorziet ze van tips, daarnaast probeert hij jou zaken vanuit een nader perspectief te laten zien. Hij staat open voor verzoeken uit de groep en probeert hierin te ‘polderen’ indien mogelijk mits het groepsbelang er niet onder leidt. Hij is in voor een grapje, maar wijst de groep ook op de eigen verantwoordelijkheid zoals mensen aanspreken op gedrag.
De locaties boden een mix van zee, cultuur en natuur, voor elk wat wils. De accommodatie was mooie locatie en met een geweldig ontbijt. In de fotobesprekingen was sprake van goede feedback en het is goed om het werk van anderen te bekijken. Daar leer je van!”

160207__FCB4714-Edit.jpg

Tiengemeten workshop

Op zaterdag 9 april heb ik de 1 daagse workshop Tiengemeten bij Charles gevolgd. Het doel was om in een "uitdagend" landschap te leren kijken zoals de camera kijkt. We hebben daarvoor alle tijd gekregen waardoor het mogelijk was wat dieper te kijken dan de eerste oppervlakkige blik. Ook heeft Charles ons meegenomen naar een aantal mooie locaties op het eiland en zijn diverse fototechnische onderwerpen c.q.tips besproken tijdens het fotograferen. Al met al een gezellige en leerzame dag, ik ga in elk geval met een heel andere kijk op Tiengemeten weer weg.

 

-------

Workshop Tiengemeten “Kijken is nog geen zien”

Charles begeleide 7 fotografen van verschillende niveau’s over het ogenschijnlijke saaie eiland Tiengemeten. Na een kort stukje theorie over ‘zien’ en compositie gingen we op stap. Tijdens de dag liet Charles ons zien waar we op moesten letten om tot een goede compositie te komen, en ondersteunde hij ons naar behoefte. Een prima workshop in een prima sfeer. En gelukkig zat het weer ook mee.

 

-------

Workshop is helemaal goed zo, supergoede dag gehad  jouw rol zit je als gegoten. Niks meer aan veranderen.

---------

Ik heb een prima weekend gehad op Tiengemeten. We hadden een leuke (compacte) groep deelnemers en Charles en Yvonne hebben de boel uitstekend begeleid. Wat mij opviel was de ontspannenheid bij Charles, hij is in staat om gestresste fotografen rustig te krijgen en gewoon te leren kijken. Dat is niet iedereen gegeven. De locatie was fantastisch! Prachtige hoeve met de Schotse Hooglanders op het dijkje voor de deur. Ik sluit een aantal beelden bij. Ik heb er uiteraard veel meer gemaakt maar ik heb ze nog niet allemaal bekeken. Toch denk ik dat deze foto’s een beeld geven van wat er fotografisch mogelijk is op Tiengemeten.

_DSF2279-Edit-Edit-Edit.jpg

HuangShan, China

De reis naar de Yellow Mountains en Yangshuo was de tweede met Nordic Vision. En net als de eerste reis (Noord Ierland) was dit vanaf dag 1 tot de laatste dag een onvergetelijke ervaring.

De herinnering aan de Sea of Clouds is niet in woorden uit te drukken. Ook de mooie foto’s die wij allemaal hebben gemaakt kunnen maar ten dele laten zien hoe indrukwekkend dit gebied is, ook als het zonnig is.

Ook de duizenden trapjes zal ik nooit vergeten!! Die waren een behoorlijke uitdaging.

De aansluitende week in Yangshuo was eveneens geweldig. Vooral van de fietstochten door de vallei langs de rivier en door de dorpjes heb ik erg genoten. Dat we een heel leuke groep hadden met veel humor, heeft ook bijgedragen aan het plezier in deze reis.

De begeleiding van Charles was prima, hulp en aanwijzingen waar dat nuttig en nodig. Yvonne heeft de organisatie zonder meer perfect gedaan. Het zal vast niet mijn laatste reis met Nordic Vision zijn geweest.”

 

-------

“De reis was geweldig. De begeleiding van Charles was uitstekend, zowel in de omgang als de communicatie zeker een aanrader. Ik vond het erg fijn dat er ook wat ruimte was voor een extra uitstapje naar de 9 dragon waterval. Het was voor mij een extra ervaring die ik niet had willen missen. Ik ga zeker proberen nog een reis met jullie te maken, genoeg ideeën wat dat betreft.”

----------

“Ik ben als echte amateur fotograaf meegegaan omdat mijn man het wel gezellig vond als ik meeging en ook omdat Charles had gezegd dat deze reis ook voor de niet fanatieke fotograaf interessant was. Dat laatste was zeker het geval en door het enthousiasme van de ‘echte’ fotografen werd ik toch langzamerhand wat fanatieker dan gebruikelijk. Het is een goede combinatie, Yellow Mountains en Yangshuo met tussendoor Shanghai. Wij hadden veel mist waardoor het maken van spectaculaire foto’s erg moeilijk was, maar toch heb ik me geen moment verveeld. Yangshuo en het Karstgebergte boden allerlei interessante fotomomenten en er waren leuke uitstapjes georganiseerd. De bespreek avonden waren heel nuttig en ik vond dat Charles dat goed deed. De combinatie Charles/Yvonne werkte prima. Al met al vond ik het twee interessante reizen met beide keren een leuke groep.”

-----------

“I have returned from my trip to China and I had a very good time. I must say the travel and accommodation arrangements were very good, well thought out, and went with out a hitch. Everyone took the trouble to speak to me in English, and were very kind. The places we visited were a good variety, it is a trip I would recommend to others. Pleases ensure both Charles and Yvonne are thanked for the trouble they went to.
The joy of travelling is not only the places you see, but the people you meet, I was truly blessed.”

-----

 

(in combinatie met Yangshuo)

“De reis naar China was een geweldige ervaring. China stond al lang op mijn lijstje, maar ik had nooit zin in een “gewone” rondreis. Deze fotoreis vormt een perfecte combinatie van (een stukje van) China zien en op je gemak fotograferen. De begeleiding van Charles (fotografisch) en Yvonne (organisatorisch) zorgt voor een uitstekende omlijsting van de reis.”

---------

We hebben ontzettend genoten van onze reis naar China. Voor ons was het extra spannend, omdat we nog nooit van ons leven met een georganiseerde reis zijn meegegaan. We hadden al leuke verhalen gehoord over Nordic Vision van andere leden van onze fotoclub, die met jullie op pad zijn geweest. Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en we zullen dan ook zeker met veel enthousiasme over onze reis en Nordic Vision vertellen. 

 

Hoewel Nordic Vision het accent heeft liggen op natuurreizen leent China zich naar onze mening prima voor een combinatie met architectuur, cultuur, festiviteiten, e.d. We waren dan ook blij met de door Charles en Yvonne uitgezette reis, waarbij een combinatie gemaakt was van verschillende elementen. 

 

Persoonlijk denk ik dat als je een reis kunt maken in combinatie met een (fotografisch) bijzonder evenement, festival e.d. de reis nog bijzonderder kan maken. Veelal zijn dit zaken die je je lang herinnerd. Ook denk ik dat je dan een breder publiek kan trekken en/of bereiken. 

 

De reis was prima verzorgd en wat dat betreft geen op- of aanmerkingen. Ondanks dat de rijst altijd op het laatst kwam, mocht de pret niet drukken. Trouwens de humor van onze reisleider of beter gezegd onze fotobegeleider vonden we heel leuk. We blijven benieuwd naar het spel en hopen ooit nog eens in een andere reis te mogen ervaren wat we gemist hebben. 

 

We waren blij dat de reis is doorgegaan ondanks de kleine groep. Ik denk wel dat als de groep iets groter geweest zou zijn, dat je dan bij de foto besprekingen meer van elkaar leert. 

 

Tot slot: Charles en Yvonne nogmaals dank voor jullie inzet, enthousiasme een prima begeleiding tijdens onze vakantie. 

Anker 8
bottom of page