Reviews

27/2/2019

Baikalmeer 2019

“Voor mij was het weer een topreis. De aanloop naar de reis was perfect en door die goede voorbereiding had ik alles bij me wat nodig was voor dat gebied. De reis zelf was een groot feest. IJs in al die gedaantes vast mogen leggen, daar ging ik voor en dat is helemaal waarheid geworden. Van groothoek tot macro-lens kon ik gebruiken.
Ook de organisatie rondom de reis was helemaal in orde. Natalie die ons naar prachtige fotografische plekken op het meer bracht, Valentina die in perfect Engels alles duidelijk maakte en heerlijk kookte. Het hele Russische team straalde kennis van het gebied uit en daar voelde ik me 100% veilig bij. En natuurlijk was de kundige en uiterst plezierige begeleiding van Charles een leidende factor die de reis voor iedereen toegankelijk en leuk maakt. Als er een reis is die ik nog eens zou willen doen omdat ik zo genoten heb, dan is dat deze reis.”

-----------------------------

 

Ik zou zo ongeveer mijn lovende kritiek van China kunnen herhalen, maar blijft dat Charles een reisleider is die telkens weer zijn lokale gidsen goed weet te kiezen. Dit zijn echte toppers. Ik heb heel wat fotoreizen gemaakt, maar Charles is de enige die niet zelf aan het fotograferen slaat maar permanent beschikbaar is voor het helpen van zijn klanten met raad en daad. Ook bij deze reis heb ik weer nieuwe technieken geleerd van Charles. En als dan helemaal niemand meer hulp kan gebruiken maakt hij zelf nog even topfoto’s.”

Ik zie al uit naar mijn volgende reis met Charles.

--------------

31/1/2019

La Palma 2019

"De fotoreis naar La Palma met Charles Borsboom is prima bevallen. Het eiland heeft een heel mild klimaat en is erg fotogeniek door alle vulkanisch gesteente en de zwarte stranden die er zijn. De begeleiding van Charles was super. Hij wees ons steeds mooie plekken waar we naar hartenlust konden fotograferen. Zijn manier van begeleiden is heel relaxed en hij is erg toegankelijk. Kortom: een gezellige en leuke winterbreak op een mooie locatie."

22/10/2018

China, Binnen Mongolie 2018

“Hierbij mijn feedback: een topreis!!! De vervanging van de dagen in Beijing door Rainbow Mountains e.d. was, wat mij betreft, een schot in de roos en maakt de reis zeker interessanter. Wil je straatfotografie doen in Beijing dan kan dat makkelijk door zelf eerder te gaan of langer te blijven. De Badain Jaran desert was echt het hoogtepunt van de reis. Wat een geweldige plek op aarde, om te fotograferen, maar ook gewoon om daar te mogen zijn.

De organisatie om deze reis heen, was helemaal perfect. Frank was een hele fijne Chinese gids die zijn zaakjes prima op orde heeft en onze Westerse gewoontes goed aanvoelde. Samen met Charles (en Yvonne) liep alles gesmeerd en konden wij als fotografen alleen maar genieten. De fotografische begeleiding door Charles was ook prima en fotobesprekingen waren een mooie toevoeging op deze reis. De logeeradressen liepen uiteen van heel sober tot super-de-luxe en dat vond ik gewoon heel leuk. Het sobere was geen verrassing en daarmee ook een echt leuke ervaring. Nogmaals mijn complimenten voor de organisatie.

Samenvattend: ik heb enorm genoten en deze reis staat bij de toppers in mijn (vele ) reizen.

------------------

“Het is alweer een aantal weken geleden dat ik met mijn mede foto-reizigers in China was, hierbij in het kort wat ik ervan vond. Wat een onvergetelijk mooie, en fascinerende reis is het geworden. Dank voor het voorwerk wat je samen met Charles hebt gedaan ! Van de vele locaties die we bezocht hebben vond ik de zandduinen van Binnen-Mongolië het meest indrukwekkend, en heb daar veel mooie foto’s geschoten. Het was een reis met veel tegenstellingen wat betreft het comfort en sanitair, maar dat wisten we en ik kende dat al van een eerdere keer in China. Heel prettig vond ik het dat het een kleine groep was, met alle voordelen van dien; snelle transfers, geen groepsvorming binnen de groep, enz. Nogmaals dank voor de organisatie !”

-------------------

“De drieweekse fotoreis naar China, Binnen-Mongolië en de verlenging naar Yangshuo was in een woord geweldig.

De variatie in landschappen, stedelijke gebieden en culturen heeft mijn fotografische honger voor enige tijd kunnen stillen. Met name mijn fascinatie voor zandwoestijnen trok mij naar de Badain Jaran, de zandwoestijn met ’s werelds hoogste duinen en de vele kleine zoutmeertjes. Na een boeiende dag in Beijing waren de Danxia Landforms (Rainbow Mountains), de Pingshanhu Great Canyon, het Haisenchulu Park (grillige rotsformaties) en het bezoek aan enkele Boeddhistische kloosters buitengewoon.
Vervoer, accommodatie en maaltijden waren uitstekend. Dit dankzij de goede organisatie vanuit Nordic Vision, de begeleiding van Charles (en Yvonne) Borsboom en de zorgzame Chinese gids ter plaatse. Er was juist aan het begin en einde van de dag voldoende tijd voor het fotograferen bij laag licht. De groep was goed op elkaar ingespeeld. We hebben veel gelachen, maar ook serieuze gesprekken gehad.

Een positieve waardering heb ik ook voor de organisatie van de ‘rustige’ week in het zuiden van China, het karstgebergte bij Yanshuo. Vanuit de rustieke herberg Outside Inn waren wandelingen en fietstochten te maken langs de rijstvelden, de rivier en de typische dorpjes. Ook voldoende tijd voor de bizarre markten, theeplantages, een spookstadje en de onvergetelijke lichtshow (Liu San Jie Impression) aan de Li-rivier.

De Badain Jaran is voor mij wel het hoogtepunt van de reis geweest. Het zal moeilijk zijn een zandwoestijn te vinden die mij vanuit fotografisch oogpunt meer te bieden heeft.”

 

--------

 

“We vonden het een fantastische reis met een leuke groep. We hebben al met Charles gepraat en hij heeft al een aantal veranderingen voor de komende reis naar China ingepland. Deze veranderingen zijn eigenlijk ook mede onze suggesties. Wij vinden Charles een relaxte en enthousiaste reisleider en gaan in de toekomst graag nog een keer met hem mee.”

11/9/2018

The Burren, Ierland 2018

“Charles is een toegankelijke reisleider die poogt je wat te leren: hij bezoekt mensen in het veld en voorziet ze van tips, daarnaast probeert hij jou zaken vanuit een nader perspectief te laten zien. Hij staat open voor verzoeken uit de groep en probeert hierin te ‘polderen’ indien mogelijk mits het groepsbelang er niet onder leidt. Hij is in voor een grapje, maar wijst de groep ook op de eigen verantwoordelijkheid zoals mensen aanspreken op gedrag.
De locaties boden een mix van zee, cultuur en natuur, voor elk wat wils. De accommodatie was mooie locatie en met een geweldig ontbijt. In de fotobesprekingen was sprake van goede feedback en het is goed om het werk van anderen te bekijken. Daar leer je van!”

19/2/2018

Baikal meer, Siberie, Rusland 2018

“Allereerst bedankt dat je samen met Charles deze bijzondere bestemming in het reisprogramma hebt opgenomen. Als je de beelden weer terug ziet, besef je wat een groots landschap het is. Schitterende vergezichten, ijs in allerlei bijzondere vormen, mooie rotsen, authentiek Russische dorpjes en prima weersomstandigheden. Vooral het verblijf op Oklhon Island vond ik fantastich, primitief maar erg mooi. De lunch en de wandeling door Khuzir waren een mooie onderbreking van de rit.
Het fotograferen vond ik soms best lastig, want wat en hoe zet je dit nu op de foto? Gelukkig kregen we advies van Charles als we dat nodig hadden en je kon ervaringen delen met de medereizigers. De begeleiding van onze Russische gidsen was prima, ervaren chauffeurs, goede maaltijden en ze hebben veel moeite gedaan ons alle mooie plekken rondom en op het Baikalmeer te laten zien. Ik ben zeker van plan nog eens terug te gaan, want het is echt een fascinerende plek.”

----

“Ik wil je heel hartelijk danken dat je deze reis samen met Charles hebt aangeboden. De bestemming stond lang op mijn wensenlijstje en jullie hebben de verwachtingen meer dan waar gemaakt. Schitterende landschappen onder prachtige weersomstandigheden aangevuld met authentieke dorpsgezichten. Zelfs met macrofotografie heb ik me kunnen uitleven. Schitterende korstmossen en ijskristallen heb ik voor de lens gehad.
De reisbegeleiding door Charles was heerlijk relaxed. Daar waar nodig was hij aanwezig, en zij die dat niet nodig hebben konden lekker hun gang gaan. Voor mij als iets meer ervaren fotograaf is dat de perfecte benadering. Toch heb ik ook zo wat zaken kunnen leren en heb ik mijn polarisatiefilter nog nooit zo vaak gebruikt.
Ik wil ook de begeleiding van Russische kant memoreren. Zij hebben geweldig veel moeite gedaan om het ons naar de zin te maken. Petje af voor het vele werk. De maaltijden die ze ons voorschotelden waren eenvoudig maar voedzaam en tijdens het fotograferen stond immer de koffie of thee klaar om even aan op te warmen. Altijd vriendelijk en behulpzaam.”

------

“Ik heb een hele mooie reis naar het Baikalmeer gehad! Wat een natuur”

--------


Een ervaring om niet gauw te vergeten van het begin tot het einde. Met een speciale dank aan Ralph Goedhart en Charles Borsboom
Heb genoten geweldig weer, fijne groep en geweldig gemotiveerde (locals) Natalie en Valetina die ons naar hele mooie plekken hebben gebracht.

-------

Voor mij was het een zeer geslaagde reis onder de deskundige leiding van Charles, Natali en Valentina

Leuk en aangenaam gezelschap. De "gezellige babbel" tijdens de maaltijden, zo leer je de andere deelnemers beter kennen.

Het busje waarin ik zat was ruim en comfortabel, mij hoor je niet klagen. 

Uzury was voor mij de topper. De locatie en de heerlijke gerechten die Natali voor ons klaarmaakte. De WC: "plank met een gat", beperkte sanitaire mogelijkheden, Dit alles maakte ook deel uit van het avontuur.

 

8/11/2017

China, Yellow Mountains 2017

--------

“De reis naar de Yellow Mountains en Yangshuo was de tweede met Nordic Vision. En net als de eerste reis (Noord Ierland) was dit vanaf dag 1 tot de laatste dag een onvergetelijke ervaring.

De herinnering aan de Sea of Clouds is niet in woorden uit te drukken. Ook de mooie foto’s die wij allemaal hebben gemaakt kunnen maar ten dele laten zien hoe indrukwekkend dit gebied is, ook als het zonnig is.

Ook de duizenden trapjes zal ik nooit vergeten!! Die waren een behoorlijke uitdaging.

De aansluitende week in Yangshuo was eveneens geweldig. Vooral van de fietstochten door de vallei langs de rivier en door de dorpjes heb ik erg genoten. Dat we een heel leuke groep hadden met veel humor, heeft ook bijgedragen aan het plezier in deze reis.

De begeleiding van Charles was prima, hulp en aanwijzingen waar dat nuttig en nodig. Yvonne heeft de organisatie zonder meer perfect gedaan. Het zal vast niet mijn laatste reis met Nordic Vision zijn geweest.”

 

-------

“De reis was geweldig. De begeleiding van Charles was uitstekend, zowel in de omgang als de communicatie zeker een aanrader. Ik vond het erg fijn dat er ook wat ruimte was voor een extra uitstapje naar de 9 dragon waterval. Het was voor mij een extra ervaring die ik niet had willen missen. Ik ga zeker proberen nog een reis met jullie te maken, genoeg ideeën wat dat betreft.”

4/6/2017

Noord Ierland 2017

------

“Het was weer eens een fantastische reis. Noord-Ierland heeft iets aparts, niet alleen een heel boeiende geschiedenis, ook de natuur en het landschap zijn adembenemend mooi en ongerept. Dank zij Charles zijn uitstekende kennis van de regio hebben we altijd gefotografeerd op zeer mooie plaatsen. 

Het was een heel toffe groep en een gezellige b&b, uitstekende ligging en heerlijk ontbijt en avondmaal. Hartelijk bedankt Charles voor de professionele begeleiding en de humoristische tint die jij altijd aan je reizen weet te geven. Op naar de volgende fotoreis met Nordic Vision” 

------

Dit was mijn eerste reis met Nordic Vision en het smaakt zeker naar meer. Ierland is een prachtig land met een prachtige natuur, veel rust en ruimte. De hele dag in de natuur zijn en zo intensief met fotografie bezig zijn vond ik heerlijk. De begeleiding van Charles was goed, hij gaf in het veld voorbeelden en technische aanwijzingen waardoor ik  weer veel heb bijgeleerd. Ook de fotobesprekingen (2 stuks) waren leuk en inspirerend. Omdat we vooral de Giant's Causeway meerdere keren hebben bezocht kon ik wat ik geleerd had ook weer in de praktijk brengen. Maar ook de andere locaties waren mooi en er was ruimte voor ieders wensen. 

Verder was de groep gezellig, de organisatie uitstekend (met veel aandacht voor de details) en de B&B authentiek en gezellig. Kortom een geslaagde reis!

-------

“Zojuist weer thuis na de fotoreis naar Noord Ierland. Het was mijn eerste reis met Nordic Vision. Ik kan geen enkel minpunt bedenken. Tegen de weersverwachtingen in was het perfect foto-weer. De locatie van het B&B was prachtig, de groep bestond uit enthousiaste en onvermoeibare mensen en de begeleiding van Charles was prima. Ik heb veel geleerd tijdens deze reis. Hij was oplettend, gaf raad waar dat nodig was en hield afstand waar dat paste. En is bovendien een erg aardig mens. Het was vast en zeker niet mijn laatste reis met Nordic Vision !”

19/1/2017

La Palma 2017

------

“Alweer een schitterende fotoreis ! La Palma is fotografisch een uitdagende locatie. Zwarte lava in combinatie met knalgroene plantjes, boven de wolken vertoeven en de bergtoppen te midden van de wolkenmassa fotograferen, zoutbanken in het zuiden, een pracht wandeling naar de krater van een actieve vulkaan ! Zoveel om te fotograferen, tijd te kort. Deze reis zou twee weken moeten duren !! En dan hebben we het nog niet over het culinaire aspect, heerlijk eten in La Palma !!!! Bedankt Charles voor de super professionele begeleiding en voor de gezellige restaurantjes !! Het was een TOP reis.”

--------

“Wij vonden dit een van de meest geslaagde fotoreizen die wij met Nordic Vision hebben gemaakt. De begeleiding was voortreffelijk, inspirerend en uiterst aangenaam. Ook de groep was heel prettig gedurende deze week. Over de accommodatie geen kwaad woord en na een dag of zo vond iedereen zijn stek ook in de dagelijkse “werkzaamheden” wat betreft de catering. Het zelf voor bepaalde dingen moeten gaan zorgen geeft meteen ook meer saamhorigheid, denk ik. Het eiland zelf en de fotografische mogelijkheden, een zeer geslaagde reis.”

-------

“We hebben zeker en vast een mooie reis gemaakt samen. Voor mij was dit een eerste fotoreis en het was een zeer positieve ervaring. Daarom in de toekomst zie ik dit type van reizen zeker nog zitten!”

 

-------

“Voor mij was het een geslaagde reis. Charles is een gedreven, gemotiveerde fotograaf die zijn kennis met ons deelde.”

22/11/2016

China, Yangshuo 2016

“I will have to say that the Yangshuo trip is fabulous and I am glad I went. Over the past week, I really enjoyed myself and I have enjoyed the company of everyone in the group.”

9/11/2016

China, Yellow Mountains 2016

“Ik ben als echte amateur fotograaf meegegaan omdat mijn man het wel gezellig vond als ik meeging en ook omdat Charles had gezegd dat deze reis ook voor de niet fanatieke fotograaf interessant was. Dat laatste was zeker het geval en door het enthousiasme van de ‘echte’ fotografen werd ik toch langzamerhand wat fanatieker dan gebruikelijk. Het is een goede combinatie, Yellow Mountains en Yangshuo met tussendoor Shanghai. Wij hadden veel mist waardoor het maken van spectaculaire foto’s erg moeilijk was, maar toch heb ik me geen moment verveeld. Yangshuo en het Karstgebergte boden allerlei interessante fotomomenten en er waren leuke uitstapjes georganiseerd. De bespreek avonden waren heel nuttig en ik vond dat Charles dat goed deed. De combinatie Charles/Yvonne werkte prima. Al met al vond ik het twee interessante reizen met beide keren een leuke groep.”

-----------

“I have returned from my trip to China and I had a very good time. I must say the travel and accommodation arrangements were very good, well thought out, and went with out a hitch. Everyone took the trouble to speak to me in English, and were very kind. The places we visited were a good variety, it is a trip I would recommend to others. Pleases ensure both Charles and Yvonne are thanked for the trouble they went to.
The joy of travelling is not only the places you see, but the people you meet, I was truly blessed.”

-----

 

(in combinatie met Yangshuo)

“De reis naar China was een geweldige ervaring. China stond al lang op mijn lijstje, maar ik had nooit zin in een “gewone” rondreis. Deze fotoreis vormt een perfecte combinatie van (een stukje van) China zien en op je gemak fotograferen. De begeleiding van Charles (fotografisch) en Yvonne (organisatorisch) zorgt voor een uitstekende omlijsting van de reis.”

28/9/2016

Wadden workshop 2016

Het was ook een erg leuk weekend! Ik heb geen kritiek, enige puntje is dat al ver van te voren de getijden bekend zijn, waardoor je een weekend kunt prikken waar je vaker kunt droogvallen, maar daar ben je vast al mee bezig :-) Verder goed geregeld, niet overgeorganiseerd, iedereen kon lekker z'n gang gaan. 

Veel succes met de planning en organisatie voor 2017.

---------

Hoi Charles,

Ik kijk terug op een geslaagde trip. Hieronder mijn bevindingen:

 

1) Wat was/ging er goed en kunnen we zo laten in een volgende trip ?

Eigenlijk alles. Ik vond de groepsgrootte prima. De boot was niet afgeladen vol en je had genoeg ruimte op de kamers door dat leeggelaten bed. Dat zou ik zeker zo houden.

Het droogvallen op het wad is een geweldige belevenis, dit heeft extra toegevoegde waarde t.o.v. een ‘normale’ waddenzeiltocht. Ook het langs de zeehonden varen zou ik erin houden.

 

2) Wat zou er eventueel anders/beter kunnen in een volgende trip ?

De biervoorraad zou wat groter mogen zijn :-) 

3) Wat ging/was er slecht en zouden we moeten schrappen in een volgende trip ?

Eigenlijk niets. Ik vond het prima zo.

------------------

Eerlijk gebied me te zeggen dat ik het een heerlijke reis vond.

Qua fotografie heb ik niet veel gevraagd. Vond de avond leuk om elkaars foto's te zien. Uiteraard is het behelpen met een wit doek, maar dat heeft z'n charmes.

De geringe tijd op het wad ( door het tij) en dat de zon niet zo erg scheen heb ik daar niet veel geoefend met bijv. grijsfilters. Mogelijk had ik daar nog meer gebruik van jullie expertise, niet gedaan.

 

Het eten was prima, ik vond het vindingrijk met de warme maaltijd. Dank aan Yvonne voor de verzorging.

De schippers waren aardige lui en zorgen voor onze veiligheid door op vrijdagavond niet te gaan varen en zondag eerder terug te gaan.

Dank voor de reis en verzorging in zijn totaliteit. Was een fijne gezellige groep.

-----------------

1) Het introductie rondje was een goed introductie middel. Daardoor leer je de mensen alvast een beetje kennen.

Het programma had veel afwisseling en kon goed omgaan met de wisselende weersomstandigheden op het wad.

De bemanning was ook goed gekozen. Gezellige mensen die ook om hulp vragen wanneer het nodig is om te zeilen.

Het eten was goed voorbereid en heeft prima gesmaakt.

Het doornemen van de foto's was zekers waardevol in een groepsbespreking.

 

2) Ik weet niet zeker of je het van te voren had gevraagd, maar wellicht is het beter om van te voren te vragen naar dieetwensen. In dit geval was er volgens mij niets mis met het eten en was er ook voldoende.

Het parkeren van de auto's ging nog een beetje hakkelig. Wellicht een idee om de volgende keer naast het afstemmen van carpoolen ook het parkeren proberen te regelen. Ik wist trouwens ook niet dat ik met de auto bij de kade kon komen. Nou had ik dat zelf kunnen achterhalen maar het is wellicht de moeite waard om het te noemen.

Vooral op de vrijdagavond  heb ik me nog een beetje gestoord aan het feit dat het vrij gehorig was en niet iedereen op hetzelfde moment gaat slapen. Is niet veel aan te doen op zo'n boot maar wellicht voor een volgende is het goed dat men er meer bedachtzaam op is.

 

3) Er waren geen dingen die slecht waren of niet hoefden. Je hebt maar een weekend met veel deelnemers en daarin hebben jullie een degelijk programma in ondergebracht.

 

Ik heb me goed vermaakt tijdens het weekend. Veel nieuwe mensen leren kennen en ook veel foto's gemaakt. Het enige jammere voor mezelf was dat ik niet zo tevreden was met mijn eigen foto's. Bij de bespreking kwam ik er eigenlijk pas achter dat ik niet zo serieus bezig was geweest op de zaterdag.

------------------

 

1) Wat was/ging er goed en kunnen we zo laten in een volgende trip ?

 

Wat mij betreft weinig veranderen. Prima georganiseerd. Mooi schip en prettige schippers.

 

2) Wat zou er eventueel anders/beter kunnen in een volgende trip ?

Je presentatie heb ik gemist 😉 daarnaast lijkt mij het door schipper Jeroen voorgestelde bezoek aan het vogeleiland een prachtige aanvulling van jullie programma.

 

3) Wat ging/was er slecht en zouden we moeten schrappen in een volgende trip ?

Helemaal niets

 

Het was een prachtige en leerzame trip. Het was bijzonder, ik heb genoten.

Bedankt voor jullie gastvrije ontspannen ontvangst en jullie goede zorgen. Dat zorgde voor een fijne sfeer. Dik tij en instabiele trappetjes hebben voorgoed een plekje in mijn vocabulair gekregen.

---------------------

Hoi Charles,

Zoals je wellicht al weet, is het prima bevallen, mooi, leuk, leerzaam, leuke mensen met hetzelfde doel.

een paar puntjes:

 

- toen ik de reis boekte had ik de indruk dat we vrijdagmiddag al aan boord zouden gaan en varen, maar gaandeweg bleek dit anders te zijn.

 

- het klauteren en klimmen aan boord en kade op en af,  kan voor sommigen lastig zijn, 

misschien dit ook opnemen bij de specificaties op je website?

 

wat was er slecht: niks!

Enfin, verder niets dan log, was wederom tevreden thuis. Op naar nieuwe uitdagingen (nadat ik deze foto’s uitgewerkt heb ….)

-------------

Naar mijn gevoel is 't een geslaagde trip geweest. Mijn verkoudheid is gelukkig weer voorbij, 't lijkt 't weer wel. In 't weekend wat minder goed maar nu weer oke.

De antwoorden hieronder

1) Wat was/ging er goed en kunnen we zo laten in een volgende trip ?

Alles wat niet hieronder beschreven is.

 

2) Wat zou er eventueel anders/beter kunnen in een volgende trip ?

Zeker het voortouw nemen in de carpooling. Je hebt 't aangestipt maar "vanzelf" gebeurt er niet zoveel naar mijn gevoel.

Bij 't einde van de trip wanneer de haven in zicht komt aanstippen / omroepen dat mensen wellicht kunnen samenrijden naar de parkeerplaats iets verder op. Hadden we ook zelf aan kunnen denken maar tsja, niet gedaan. Staat tegenover, jij bent de organisator. Je mag die rol gerust wat duidelijker op je nemen.

 

3) Wat ging/was er slecht en zouden we moeten schrappen in een volgende trip ?

niets

--------------

Zeker een workshop die de moeite waard is om in de herhaling te gooien. Ik heb er erg van genoten en ben blij met de gemaakte foto’s.

 

1) Het schip was goed. De verzorging door Yvonne was heel goed en gezellig en het was ook fijn dat Mart er bij was. Het aantal deelnemers zou ik zeker niet >12 laten gaan.

2) Wat beter kan is de informatie over parkeren. Als tip wil ik meegeven dat centrale reservering op de parkeerplaats dichtbij een goede optie kan zijn. Laat iedereen met de auto naar de ligplaats komen om bagage uit te laden en dan centraal naar een zelfde parkeerplek voor iedereen.

3) Er ging niets slecht. Nu hadden we zaterdag mooi weer, maar het kan natuurlijk ook twee dagen slecht weer zijn. Zorg voor een alternatief programma bv een eiland op.

-----------------

11/6/2016

Noord-Ierland 2016

Enkele reacties van deelnemers

 

-------

“Ik heb genoten van mijn reis en de mensen die mee waren. De zaken waren goed geregeld waardoor ik me volledig kon richten op fotograferen. Er waren leuke, afwisselende plekken gekozen waar ruim de tijd genomen kon worden voor het zoeken naar de goede foto.”

“Ik kan niet anders stellen dan dat ik een hele leuke tijd heb gehad in Noord-Ierland. Vond de reis erg afwisselend en heb het erg naar mijn zin gehad, de B&B vond ik ook erg gezellig.”

----------

“Ik heb werkelijk een heerlijke reis gehad. Het weer werkte ook nog eens mee. Ik heb volop kunnen genieten van de Giant’s Causeway en de Dark Hedges, waarvoor ik de reis m.n. wilde doen. Ik heb verder ruimschoots van overige mooie fotografielocaties kunnen genieten. Een stel fijne mensen in de groep. Ik heb Charles als een prima fotograaf ervaren, die mij nog een paar kneepjes van het vak heeft kunnen bijbrengen. Verder heb ik hem als een zeer prettig positief mens ervaren. Wat wil je dan nog meer?”

--------

“Van de Noord-Ierlandreis heb ik echt genoten. Het gezelschap was o.k. en het was fijn dat de groep klein was. Charles Borsboom is een bijzonder aardige en attente reisleider/fotograaf. Hij heeft alles goed geregeld en hield rekening met ieders wensen. Hij gaf goede feedback op de foto’s. De B&B was eenvoudig, maar prima (kamer, sanitair en heel aardige mensen). Ook de maaltijden daar waren erg goed en gezellig.”

11/6/2016

Dag-workshop Tiengemeten "Kijken is nog geen zien"

Enkele reacties van deelnemers:

 

------

Op zaterdag 9 april heb ik de 1 daagse workshop Tiengemeten bij Charles gevolgd. Het doel was om in een "uitdagend" landschap te leren kijken zoals de camera kijkt. We hebben daarvoor alle tijd gekregen waardoor het mogelijk was wat dieper te kijken dan de eerste oppervlakkige blik. Ook heeft Charles ons meegenomen naar een aantal mooie locaties op het eiland en zijn diverse fototechnische onderwerpen c.q.tips besproken tijdens het fotograferen. Al met al een gezellige en leerzame dag, ik ga in elk geval met een heel andere kijk op Tiengemeten weer weg.

 

-------

Workshop Tiengemeten “Kijken is nog geen zien”

Charles begeleide 7 fotografen van verschillende niveau’s over het ogenschijnlijke saaie eiland Tiengemeten. Na een kort stukje theorie over ‘zien’ en compositie gingen we op stap. Tijdens de dag liet Charles ons zien waar we op moesten letten om tot een goede compositie te komen, en ondersteunde hij ons naar behoefte. Een prima workshop in een prima sfeer. En gelukkig zat het weer ook mee.

 

-------

Workshop is helemaal goed zo, supergoede dag gehad  jouw rol zit je als gegoten. Niks meer aan veranderen.

 

 

28/2/2016

Weekend-workshop Tiengemeten

Ik heb een prima weekend gehad op Tiengemeten. We hadden een leuke (compacte) groep deelnemers en Charles en Yvonne hebben de boel uitstekend begeleid. Wat mij opviel was de ontspannenheid bij Charles, hij is in staat om gestresste fotografen rustig te krijgen en gewoon te leren kijken. Dat is niet iedereen gegeven. De locatie was fantastisch! Prachtige hoeve met de Schotse Hooglanders op het dijkje voor de deur. Ik sluit een aantal beelden bij. Ik heb er uiteraard veel meer gemaakt maar ik heb ze nog niet allemaal bekeken. Toch denk ik dat deze foto’s een beeld geven van wat er fotografisch mogelijk is op Tiengemeten.

30/10/2015

Yellow Mountains, China 2015

We hebben ontzettend genoten van onze reis naar China. Voor ons was het extra spannend, omdat we nog nooit van ons leven met een georganiseerde reis zijn meegegaan. We hadden al leuke verhalen gehoord over Nordic Vision van andere leden van onze fotoclub, die met jullie op pad zijn geweest. Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en we zullen dan ook zeker met veel enthousiasme over onze reis en Nordic Vision vertellen. 

 

Hoewel Nordic Vision het accent heeft liggen op natuurreizen leent China zich naar onze mening prima voor een combinatie met architectuur, cultuur, festiviteiten, e.d. We waren dan ook blij met de door Charles en Yvonne uitgezette reis, waarbij een combinatie gemaakt was van verschillende elementen. 

 

Persoonlijk denk ik dat als je een reis kunt maken in combinatie met een (fotografisch) bijzonder evenement, festival e.d. de reis nog bijzonderder kan maken. Veelal zijn dit zaken die je je lang herinnerd. Ook denk ik dat je dan een breder publiek kan trekken en/of bereiken. 

 

De reis was prima verzorgd en wat dat betreft geen op- of aanmerkingen. Ondanks dat de rijst altijd op het laatst kwam, mocht de pret niet drukken. Trouwens de humor van onze reisleider of beter gezegd onze fotobegeleider vonden we heel leuk. We blijven benieuwd naar het spel en hopen ooit nog eens in een andere reis te mogen ervaren wat we gemist hebben. 

 

We waren blij dat de reis is doorgegaan ondanks de kleine groep. Ik denk wel dat als de groep iets groter geweest zou zijn, dat je dan bij de foto besprekingen meer van elkaar leert. 

 

Tot slot: Charles en Yvonne nogmaals dank voor jullie inzet, enthousiasme een prima begeleiding tijdens onze vakantie. 

 

29/6/2015

Antrim coast, Noord-Ierland

Het was voor mij de eerste keer Nordic Vision en ook de eerste keer het fenomeen "fotoreis". Ik ben ondertussen aan het bekijken met welke reis ik volgend jaar mee ga. Dat zegt genoeg denk ik. Mijn complimenten ook voor Charles. Ik vond dat hij op leuke manier de groep heeft rondgeleid. Alleen het busje was af en toe een uitdaging. Het volgeladen busje had bij tijd en wijlen een beetje moeite om ons over de Ierse heuvels te brengen.

 

De B&B was erg goed met een fantastisch uitzicht. En het eten was uitermate lekker. Ik kan daar slechts één klein verbeterpuntje bedenken, maar ik denk niet dat jullie daar veel aan kunnen doen. Ik vond het prettig om via sociale media een beetje in contact te blijven met vrienden en familie. Er was wifi in de B&B, maar alleen in de twee woonkamers en de eetkamer had je enigszins bereik.

 

Voor de rest zou ik zeggen "tot volgend jaar". Dan ben ik zeker weer van de partij.

29/6/2015

Antrim coast, Noord-Ierland

Ik heb het een hele mooie reis gevonden. Wel vermoeiend (;-), maar gelukkig had/heb ik nog 2 weken vrij om bij te komen….

De bed & breakfast was zeer goed, prima kamer, hele aardige dames en heerlijk eten.

De reisleiding was ook prima en het programma goed, al had ik op een gegeven moment wel een kleine verzadiging qua kustlocaties. Van mij had er nog wel iets in het bos bij gemogen.

De fotobesprekingen (3 stuks) waren ook prima.

30/10/2014

Binnen Mongolie, China

+ Geweldige lokaties.

+ Kwaliteit van het eten. Eten in kleine lokale tentjes.

+ Fotobesprekingen die overal en nergens gedaan werden.

+ Uitleg over SilverEfex Pro en andere pakketten.

+ Het samen met Charles bewerken van foto's.

+ Het landschap maakte de verwachtingen helemaal waar.

+ Erg goede chauffeur in de woestijn. Fantastische 4x4 ritten.

+ Zowel Charles als Yvonne deden erg hun best om alles goed geregeld te hebben en te zorgen voor de deelnemers. 

30/10/2014

Binnen Mongolie, China

Laat ik beginnen met de fotoresultaten: “Ik heb fantastische foto’s kunnen maken. Dat overtrof mijn verwachtingen.” Charles kent alle plaatsen die de reis aandoet en weet waar je moet zijn en op welk moment om bijzondere beelden te kunnen schieten. De reis is goed doordacht en zeer gevarieerd opgebouwd, maar ook ambitieus. Als je, zoals ik, zowel graag landschappen als mensen(werk) fotografeert kom je geweldig aan je trekken. Door het intensieve reisprogramma maak je iedere dag wel weer nieuwe hoogtepunten mee! Het vervoer was steeds prima geregeld. De hotels en verblijven waren over het algemeen, vaak niet alleen voor Chinese begrippen, uitstekend. Een enkele keer was het een beetje behelpen, maar dat wisten we van te voren en gaf de reis juist een eigen charme. Charles liet zich niet alleen kennen als gepassioneerd fotograaf, maar ook als een prima gastheer met een groot probleemoplossend vermogen. Wanneer je graag van de gebaande paden afwijkt en wat avontuur niet schuwt, dan is dit een reis die je zeker moet maken. China is een land dat in hoog tempo een enorme ontwikkeling doormaakt en zo de verbeelding de ruimte geeft.  En als iets die ruimte en verbeelding bij elkaar brengt, dan is het wel de Badan Haranwoestijn.  Je zult niet gemakkelijk een ander land vinden waar je zowel het authentieke als de snelle ontwikkeling zo treffend vast kan leggen. 

Ik denk dan ook dat ik nog veel meer van Charles kan leren en ga graag nog een keer met hem mee. 

29/9/2013

Fotoworkshop Yangshuo

Op een zeer warme ochtend in september haalde Charles ons op van een guesthouse, niet ver van Yangshuo voor een landschapsexcursie op de fiets door een gebied omringd door Karstbergen. De opdracht die we kregen: Geef aan het eind van de dag in circa 5 à 8 fotos een (documentaire) indruk van deze omgeving. Dat wordt dus goed kijken en vooral keuzes maken.

Tijdens onze fotografische pogingen om de opdracht te vervullen, gaf Charles regelmatig op een uitnodigende manier tips. Hoewel sommigen van ons al heel lang fotograferen, werden zij zich toch weer bewust door welke fotografische aandachtspunten een foto meer zeggingskracht krijgt en daardoor interessanter wordt om naar te kijken.Daarnaast vertelde Charles veel over het wonen in China, de Chinezen, en beantwoordde graag én openhartig al onze vragen.Fietsen op zon warme dag gaf  ook verkoeling. Ondanks de warmte hebben we de dag zo uitgebuit, dat we door ons enthousiasme en het hierdoor ontstane tijdgebrek niet meer toekwamen aan het zelf uitkiezen van de fotos. Dus:  Bewaak de tijd! Alle fotos zijn echter na terugkomst door ons bekeken en voorzien van zeer nuttig commentaar van Charles: je zag klip en klaar het nut van de aanwijzingen die hij in de loop van de dag gegeven had.Het bekijken van elkaars fotos had zon meerwaarde, dat we tijdens onze verdere reis door China vaak gedacht hebben aan de tips en tricks van Charles. Kortom, een excursie met Charles is een mooie aanvulling op je geplande Chinareis, ook al fotografeer je al je hele leven.

29/6/2013

Fotoworkshop Yangshuo

Tijdens onze reis door China in Yangshuo een fotoworkshop bij Charles Borsboom gevolgd, echt een aanrader. Heldere uitleg over de techniek van de camera en over compositie in het algemeen, aangepast aan je eigen niveau. Ook nog op mooie niet toeristische plekken geweest waar we anders niet gekomen zouden zijn, want hij kent het gebied goed (schuilgrotten van de lokale bevolking tijdens de oorlog, bijvoorbeeld) en portretten geschoten van een boerenfamilie die hun kudde liet grazen. Hij laat je zelf het tempo bepalen en neemt de tijd, niet alleen om de foto's te nemen, maar ook om ze later op de dag te bespreken. Als je betere foto's wilt leren maken tijdens een schitterend dagje uit, dan is een dag met Charles zeker de moeite waard!

30/7/2012

Beijing, July 2012

Through another participant I heard of Charles’s photography program in Beijing. For me it was a unique opportunity to follow a photography course in Beijing organised by a European professional photographer. Last June I participated in two of the courses, as I have a very fancy digital SLR camera, and only using the automatic button. Afterwards I really understand why there were so many people enthusiastic about Charles’s courses. He made me use all kind of option in a split second, where I even understand what I was doing.

 

His approach is a combination of theory and practice. Before taking any pictures Charles spend time explaining some theory. Even if you think you know you it all you will learn a lot, and if you need to start from scratch, Charles has a lot of patience in explaining the details. The surroundings where we took pictures were very inspiring; within 1 hour I made the most beautiful pictures just by following Charles’ guidance. After a full day making pictures, we spend the last 2 hours evaluating the pictures on composition, used aperture, light balance, etc. I was very glad I booked two days in total, as this gave me the opportunity to bring the outcome of the evaluation in practice the next day. 

29/4/2012

Beijing, April 2012

In April heb ik de workshop gevolgd omdat ik sinds een jaar weer met een spiegelreflex camera werk en meer over de mogelijkheden van mijn camera en ook de techniek van het goed foto’s maken wilde leren.De workshop begon met een PowerPoint presentatie over hoe je iets moet fotograferen en vanuit welke hoek je het object het beste kunt benaderen, het programma dat Charles gebruikt voor het editen van zijn foto’s is Adobe Lightroom en daar gaf hij ook een demonstratie van, ik was er zeer van onder de indruk en heb het inmiddels aangeschaft en werk er mee.Na de presentatie zijn we foto’s gaan maken in een nabij gelegen Hutong en eenmaal terug zijn die uitgebreid besproken en van commentaar voorzien, later in de middag zijn we nog naar het Olympic Forest gereden om daar foto’s te maken en technieken te bespreken.Drie dagen later heb ik nogmaals een cursus gedaan, we zijn naar Beijing Wonderland gereden, dat is een nooit afgebouwd pretpark aan de Badaling Gao su ten noorden van Chang Ping, de half of ten dele afgebouwde constructies geven je geweldige mogelijkheden om aparte foto’s te maken en hier heb ik ook nog veel meer geleerd over de belichting instellingen van mijn camera.  Ook deze foto’s hebben we na afloop weer besproken.Het waren twee zeer leerzame dagen!Charles bedankt!

1/1/2020

Yangshuo, april 2012

Met veel plezier heb ik de 6-daagse fotografie cursus in Yangshou gevolgd. Charles is niet alleen een creatieve en enthousiaste fotograaf maar kan ook goed de theorie en praktijk van het vakoverbrengen. Daarnaast is hij een gids voor wie het gebied erg bekend is. Alle bijzondere plekken weet hij te vinden.Ik heb erg veel geleerd en geniet sindsdien meer van mooie plaatjes maken.

1/1/2020

Yangshuo, April 2012

Things i liked during my one-day workshop in Yangshuo• Practical hands on workshop, getting out into the field• Good real world tips and advice• Locations were mostly good, however one area had changed a lot since you last went so it was a little bit of let down• Friendly and approachable teaching style• I liked looking at the way you took shots, it gave me ideas and pointers on how to improve.

1/1/2020

Beijing, June 2012

I took two workshops with Charles in Beijing and they were both completely different but equally enjoyable, informative and challenging. From a very unusual and stunning location to the daily Chinese street life, we learned and practiced how to take the best pictures in different typical situations in a relaxed yet professional way. His expertise and local knowledge are of great value to the workshops. I had two fun days in which I've definitely improved my photography skills a great deal !

1 / 1

Please reload

  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon

© 2012 - 2019 by Charles Borsboom, Delft, The Netherlands   |  +31 6 524 774 35